По-високи отстъпки за горива от сегашните 25 стотинки за литър бензин

...
По-високи отстъпки за горива от сегашните 25 стотинки за литър бензин
Коментари Харесай

Намериха пари: Отстъпка за гориво и за тези, които не взимаха досега

По-високи отстъпки за горива от сегашните 25 стотинки за литър бензин или дизел ще има за водачите. Парите за тях ще са от  свръхпечалбите на енергийните компании, даде обещание служебният министър на стопанска система Никола Стоянов.

По думите му сегашната скица за подкрепяне на водачите тотално ще бъде изменена от идната година, като концепцията е отсега нататък помощта да се ползва освен за колите на жители, но и на компании.
-->
Във вторник Министерски съвет е внесъл в Народното събрание предложение за облагане с 33% на свръхпечалбите енергийните сдружения - на фирмите, работещи с газ, въглища, както и наизвършващите нефтопреработване, в това число и " Лукойл ".

“Когато компаниите и хората зареждат, ще има поддръжка, която ще понижава действително цената на горивата ”, сподели Никола Стоянов след присъединяване си в блиц контрола на комисията по стопанска система и нововъведения.

Той уточни, че ще се усили помощта на литър гориво и тя ще важи и за фирмите. Министърът подсети, че за отстъпката от 25 стотинки за литър гориво за физическите лица бяха планувани 150 млн. лв.. Преди броени дни минстърът на финансите Росица Велкова уточни, че използването на сегашните отстъпки за горива ще завърши при започване на декември. 

От думите на министър Никола Стоянов обаче стана ясно, че парите за отстъпката за горива към този момент няма да са от бюджета, а ще идват от свърхпечалбите на енергийните сдружения. Все още не е ясно дали отстъпката за литър бензин или дизел, зареждани от жители и от компании, ще е идентична. Предстои това да реши Народното събрание.

Облагането на свръхпечалбите е написано във импортиран от Министерски съвет в Народното събрание план за смяна в преходните и заключителни разпореждания в Закона за корпоративното подоходно облагане. В нея категорично е написано, че сдруженията, преработващи недопечен петрол, природен газ, или вътлища " внасят наложителна краткотрайна солидарна вноска за генерираринет свръхпечалби…в размер на 33 на 100. "

Ще се полза генерираната облага през 2022 и 2023 година, която е над междинната стойност на обложените облаги за 2018, 2019, 2020 и 2021 година. 

Временната солидарна вноска ще се управлява от Националната организация за приходите.

" За невнесената в период краткотрайна солидарна вноска ще се дължат лихви според Закона за лихвите върху налози, такси и други сходни държавни вземания ", написа в претекстовете на плана.

В парламента към този момент е импортирано проекторешение от ГЕРБ, чиято цел е да задължи държавното управление на премиера Гълъб Донев да създаде механизъм за понижаване на цените на горивата. Депутатите са на мнение, че това може да стане посредством въвеждане на мито за вноса на съветски недопечен нефт или посредством спомагателен налог и/или такса на осъществената свръхпечалба на притежателите или преработвателите на нефтопродукти от съветски недопечен нефт, или посредством друга мярка.

Депутатите от ГЕРБ още по време на предизборната акция твърдяха, че по този начин цената на горивата може да се понижи с 1 лев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР